CONTACT

Amsterdam

Bottelierplein 4
1019 WV
020 – 6245904
info@tekton-architekten.nl

Rode Dorp

Aan het begin van de Lange Burchwal ligt een volledig intact complex van sociale woningen uit de jaren 20 ontworpen door Jan Wils.

Opdrachtgever: De Woningraat

Project Type: Transformatie/Restauratie

Locatie: Oudewater, Utrecht

 

 

Aan het begin van de Lange Burchwal ligt een volledig intact complex van sociale woningen uit de jaren 20. Door de migratie van plattelandsarbeiders naar steden op zoek naar fabrieksbanen, ontstond overbevolking, wat leidde tot slechte leefomstandigheden. De overheid erkende de noodzaak tot verandering en implementeerde woningwetten, wat resulteerde in architectonische wonderen zoals het Rode Dorp. Ontworpen door Jan Wils, beïnvloed door Frank Lloyd Wright, staat dit kubistische complex met landelijke daken als een getuigenis van de geschiedenis. In de jaren 90 geconfronteerd met het dilemma van behoud of sloop, adviseerde

architect Bert Tjhie in de woningbouwvereniging, pleitend voor restauratie. Ondanks aanvankelijke financiële obstakels, kreeg het complex een historische status en veiligstelling van overheidssteun voor de transformatie. TEKTON architekten ontwierp binnen de gegeven constructie een eigentijdse ruimteindeling en voegde bergingen toe in een stijl die past bij het ontwerp van Jan Wils. Nu sieren 28 gemoderniseerde woningen, met behoud van hun oorspronkelijke charme, het landschap van Oudewater, en bieden ze een glimp in het verleden te midden van hedendaags wonen.