CONTACT

Amsterdam

Bottelierplein 4
1019 WV
020 – 6245904
info@tekton-architekten.nl

Who Cares

Deze ontwerpwedstrijd was gericht op het vinden van innovatieve zorgoplossingen voor ouderen en mensen met beperkingen in achteruitgaande woongebieden.

Opdrachtgever: Gemeente Almere

Project Type: Woningbouw/Stedenbouw

Location: Almere, Flevoland

 

 

Ontwerpwedstrijd “Who Cares” was gericht op het vinden van innovatieve zorgoplossingen voor ouderen en mensen met beperkingen in achteruitgaande woongebieden. Ons doel was om ouderen in staat te stellen thuis te blijven wonen en inclusie te bevorderen voor mensen met beperkingen. Uitgebreid onderzoek met hulp van professionals uit de zorgsector en het data science veld leidde tot op maat gemaakte oplossingen. Gezien het feit dat 42%, en zelfs 60% in Flevoland, van de Nederlandse woningen bestaat uit rijtjeshuizen, zagen wij de kans hergebruik toe te passen als duurzame oplossing, zodat er niet gesloopt hoefde te worden voor een nieuw project.

Ons plan, toepasbaar in elke buurt, stelde optionele aanpassingen voor om te voldoen aan de behoeften van toekomstige bewoners. Als voorbeeld; ouderen zouden hun woningen horizontaal kunnen opdelen in aparte appartementen en een blok rijtjeshuizen kan worden omgevormd tot een groepswoning met zorgfaciliteiten. Gezinnen kunnen zich richten op het verbeteren van technische duurzaamheid.

Daarnaast introduceerde ons plan WijkCare, een ICT-systeem dat zelfstandigheid bevordert binnen zorggroepen. Het maakt gebruik van big data analyse en zelflerende algoritmen om gezondheidsproblemen te voorspellen en proactieve zorg mogelijk te maken.

WijkCare vergemakkelijkt communicatie met zorgverleners, contact met familie en vrienden, en bevat een noodsignaleringssysteem. Door fysieke en virtuele omgevingen te integreren, beoogde ons plan de zorg, stedenbouw en communicatie te verbeteren, terwijl het woonaanpassingen bood die voldeden aan diverse behoeften.