CONTACT

Amsterdam

Bottelierplein 4
1019 WV
020 – 6245904
info@tekton-architekten.nl

Notre Dame – Claire Obscure

Na de brand zien wij kans om onder het nieuwe dak een plek te creëren voor bezinning en zelfreflectie, voor de mensen die speciaal voor een spiritueel bezoek komen.

Opdrachtgever: Design competitie

Project Type: Conceptuele studie

Locatie: Parijs

 

 

Spirituele Kapel
Met de restauratie van het dak en de torenspits wordt tegelijkertijd een kapel met spirituele waarde gerealiseerd. Er komt nog een betekenislaag bij, zoals in voorgaande eeuwen is gebeurd.

Licht & Water
Ons doel is om licht zo te materialiseren dat er symbolen van het christendom ontstaan. In het christendom spelen licht en water een essentiële rol, net als in veel andere religies. We willen graag een plek creëren waar alle religies elkaar kunnen ontmoeten.

Ervaring
Invallend licht materialiseert zich in de vorm van roosvensters en een kruis.

Water reflecteert het licht en stroomt met het geluid van stilte.

Over een brug leiden ze de bezoekers naar een plek voor contemplatie en zelfreflectie.

Architectuur
Het dak is over de volle lengte gesplitst en bevat een lineair glaselement dat licht op de zolder laat vallen. Dit glazen element steekt uit en toont voormalige decoratie die als hologram in het glas is gegraveerd.

Het glas verdeelt de torenspits in vier kwartieren om het licht kruisvormig de kapel binnen te laten komen. Voormalige decoraties van de torenspits vullen de vertrekken. Door het waterkruis valt licht de benedenliggende kathedraal binnen.