CONTACT

Amsterdam

Bottelierplein 4
1019 WV
020 – 6245904
info@tekton-architekten.nl

Kinderdijk Brug

Kinderdijk staat bekend om zijn ensemble van goed bewaarde molens en zijn lange geschiedenis van waterbeheer, waardoor het landschap uniek is. 

Opdrachtgever: Gemeente Molenwaard

Project Type: Design competition

Locatie: Kinderdijk, Zuid-Holland

 

 

Kinderdijk staat bekend om zijn ensemble van goed bewaarde molens en zijn lange geschiedenis van waterbeheer, waardoor het landschap uniek is. Kinderdijk maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed.

Veel bezoekers van Kinderdijk komen per boot. Toch is de bestaande toegang tot het landschap niet ontworpen voor bezoekers die vanaf het water komen. Nu moeten bezoekers eerst een drukke weg over de dijk oversteken voordat ze in Kinderdijk aankomen. De prijsvraag ‘Waterentree Kinderdijk’ is uitgeschreven om een nieuwe waterentree voor het gebied te ontwerpen.

TEKTON ontwierp een brug om het zware verkeer van de hoofdweg af te leiden. De brug zal niet alleen het verkeer dragen, maar ook dienen als poort naar Kinderdijk. Bezoekers die vanaf de boten komen lopen onder de brug door en komen uit op de verkeersvrije dijk die is ingericht als park. 

Bovendien wordt de sluis opengebroken en verandert deze in een interactieve aanblik van Kinderdijk. Samen vormen de brug, het entreepark, de sluis en het oude waardhuis een aansprekende introductie van de Kinderdijk beleving.