CONTACT

Amsterdam

Bottelierplein 4
1019 WV
020 – 6245904
info@tekton-architekten.nl

IJside

IJside is gesitueerd aan de Zuidkade van het IJ en vormt samen met het Barentszplein, de Silodam en het Stenenhoofd een stedelijke ruimte. 

Opdrachtgever: Eigen Haard, Rabo Vastgoed

Project Type: Woning-/Utiliteitsbouw/Parkeergarage

Locatie: Amsterdam, Noord-Holland

Het gebouw bevat werkruimtes, zeven verschillende typen appartementen, een eigen en een openbare parkeergarage. Om stand te houden zijn de afmetingen van de ruimtes groter dan het bouwbesluit vereist. Daarbij zijn functionele veranderingen in de toekomst mogelijk.

Het gebouw bestaat uit twee lussen: één die uit de grond komt en een zwevende lus erboven. Het zwevende deel zorgt ervoor dat buurtbewoners nog steeds uitzicht op het water hebben. De twee lussen komen samen in het midden van het gebouw, waar het trappenhuis en de liften zich bevinden. Voor het installeren van de gevel van IJside werd een kraan gebruikt, omdat het moeilijk zou zijn geweest om steigers op het water of op de drukke weg te plaatsen. De kraan werd geplaatst op de locatie waar het trappenhuis zou komen. Daardoor konden de integrale prefab gevelpanelen worden geplaatst om het gebouw af te werken.

Vanwege de specifieke locatie van het complex was uitgebreid onderzoek vereist. Een belangrijk element dat onderzocht moest worden was de onderwaterparkeergarage, die versterkt moest worden met een zware dam vanwege de ligging op een primaire dijk.

Het onderzoek richtte zich ook op de gevel, die bestand moest zijn tegen de vervuiling veroorzaakt door intensief verkeer aan de straatkant. De gevel heeft een levendige roestige kleur en een facetpatroon, met gepolijste en gematteerde oppervlakken. Dit ontwerp zorgt ervoor dat vuil wordt afgestoten of verspreid en opgenomen, waardoor de gevel na verloop van tijd een natuurlijk platina-uiterlijk krijgt.