• University Campus

Xixian University Campus

Client:

Shaanxi Xian New Dis­trict Dev. Group

Con­trac­tor:

-

Com­mence­ment | Completion

2010/2012

Floor Space

255.500 m2

To study, live, and shop in Euro­pean grandeur

In col­lab­o­ra­tion with AULa and Inbo, we have designed an urban mas­ter­plan for an Inter­na­tional Cul­tural Edu­ca­tion dis­trict. We worked closely with the gov­ern­ment of Xix­ian China, a city located in the moun­tain­ous Shanxi province. Their ambi­tion was to cre­ate an edu­ca­tional cen­ter with the grandeur and atmos­phere of a Euro­pean city.

The uni­ver­sity cam­pus is a hub for inter­ac­tion and exchange. It resem­bles a city cen­ter where stu­dent and pub­lic activ­i­ties, as well as cul­tural events can take place and grow. In the core of the plan their are shops, restau­rants and ter­races sit­u­ated across from the entrances of the uni­ver­sity build­ings. A cen­tral spine runs through this heart offer­ing access to the parks and river banks. It also con­nects busy and lively areas and the edu­ca­tional facil­i­ties with one another.

Our con­cept is based on the inte­gra­tion of land­scaped parks with cam­pus life. A con­tin­uos north south access is formed along the banks of the Chengchuan river. This is where bal­ance and relax­ation from the city can be found. Along the more quite park bands are numer­ous east-west paths that serve as short­cuts for pedes­tri­ans and stu­dents. Flow­ing with the river, cir­cu­la­tion paths and func­tions  have been dig­ni­fied with sep­a­rate ele­va­tions. This enhances the sense of removal and inde­pen­dence of each space while main­tain­ing the visual con­nec­tions. The design has proved to be a strong plat­form to pro­mote fur­ther devel­op­ment, in which we have been heav­ily involved. We have since designed a library, the­ater, and research cen­ter for the district.

The design includes and effi­cient traf­fic sys­tem in which cars have access to all zones with­out becom­ing a dom­i­nat­ing force. In the neigh­bor­hoods and smaller divi­sions cars must share the roads with pedes­tri­ans and cyclists. The cen­tral spine and heart can be reached by car, bicy­cle, foot, or pub­lic tran­sit. This makes cross­ing the river a spe­cial moment to enjoy the scenery at all speeds.

The plan is divided into three zones, each mod­eled after a Euro­pean city. Along the water­front we find Zone A mod­eled after Bologna, Italy. The archi­tec­ture here is based on the clas­si­cal con­cepts of rhythm and order. A wide boule­vard pro­vides space to stroll between build­ings or gather with peers, enhanced by its con­nec­tion to the water.

Across the Chengchuan is the cam­pus park, mod­eled after the Dutch city of Ams­ter­dam. The archi­tec­ture is char­ac­ter­ized by autonomous build­ings nes­tled between green­ery and the river bank. Here you can find the main uni­ver­sity facil­i­ties and pub­lic spaces where the stu­dents and cit­i­zens can exchange ideas.

Bound­ing the cam­pus park is Zone C mod­eled after Copen­hagen, Den­mark. A long plinth runs through its cen­ter pro­vid­ing the frame­work for a main­street. This zone is where the more busy com­mer­cial func­tions take place. The build­ings are ele­vated to pro­vide mix use shops and a more diverse urban street on ground level.

 

By :
Comments : Off