• Princehaven
  • Princehaven
  • Princehaven
  • Princehaven
  • Princehaven

Princehaven

Client:

ACK / Rabo Vast­goed, Utrecht

Con­trac­tor:

Van Rhijn Bouw BV

Com­mence­ment | Completion

1995 — 2005

Floor Space

400 apart­ments, 5.000 m2 of retail and com­mer­cial space, two park­ing garages (600 spots)

In Col­lab­o­ra­tion With

Urban Super­vi­sor: H. van Olphen Archi­tects Partners

Awards

Nom­i­na­tion Incen­tive Inten­sive Land Use STIR

In the old har­bour of Katwijk local fish­ing com­pa­nies have made room for 400 new apart­ment units. The require­ments of the devel­op­ment, dubbed Prince­haven, stated that it needed to become a place that Katwijks could iden­tify with. The mem­bers of Katwijk did not want to expe­ri­ence any sep­a­ra­tion between them­selves and adja­cent the vil­lage of Port Prince. This has been con­sid­ered in the design and archi­tec­ture of the devel­op­ment. The Bouw­fonds orga­ni­za­tion worked closely with local devel­op­ers, and the munic­i­pal­ity to nego­ti­ate a land devel­op­ment that was ami­ca­ble for all par­ties. The apart­ment blocks are focused around the port, and pro­vide res­i­dents of the upper floors views of the vil­lage. Large arcades pro­vide res­i­dents with a desir­able level of secu­rity, while main­tain­ing a con­nec­tion the com­mu­nity. The neigh­bour­hood func­tions as a 6m high bowl that frames the vil­lage, por­tions of the devel­op­ment seen from the har­bour expe­ri­ence direct access from the street level, sit­ting level with the older fish­ing cot­tages. The archi­tec­ture of the apart­ments is sen­si­tive to the ver­nac­u­lar style and scale of the exist­ing fish­ing cot­tage. Through­out Prince­haven, con­nec­tions have been estab­lished in the form of stair­ways, lifts and roads, which pro­vide res­i­dents with easy acces­si­bil­ity to the vil­lage. The inner court­yards of the devel­op­ment pro­vide play­grounds, green space, ven­ti­la­tion and cir­cu­la­tion, and pos­sess a sense of inti­macy between the blocks. The new devel­op­ment has become a crit­i­cal com­po­nent of the suc­cess of the village.

 

By :
Comments : Off