• OKC
  • OKC
  • OKC
  • OKC
  • OKC

OKC — Parents / Child Centre

Client:

Munic­i­pal­ity of Ams­ter­dam East

Con­trac­tor:

J.C. Nieuwen­huizen

Com­mence­ment | Completion

2012 | 2014

Floor Space

925 m2

In Col­lab­o­ra­tion With

Ger­ard Kruunenberg

In 2014 TEKTON com­pleted a revi­tal­iza­tion of the new Par­ents — Child Cen­tre in the East Dis­trict of Ams­ter­dam. The OKC Pon­tanusstraat is a new munic­i­pal cen­ter for fam­ily health, edu­ca­tion and well­ness (OKC-centrum).

The old school build­ing has been adapted to cre­ate a facil­ity that encour­ages par­ents to get involved in the health and edu­ca­tion of their chil­dren, and to become active par­tic­i­pants in the expe­ri­ence. The care pro­vided by the cen­ter has been expanded in order to pro­vide care for older age brack­ets to accom­mo­date an increas­ing need for longer term fam­ily care. The Cen­ter plays a piv­otal role in improv­ing the lives of fam­i­lies in the com­mu­nity by ful­fill­ing the need for essen­tial health and edu­ca­tional ser­vices. The pre­vi­ous insti­tu­tion was inad­e­quate at meet­ing the grow­ing demand for fam­ily ser­vices for all ages.

OKC has devel­oped strong part­ner­ships with Gemeen­telijke Gezond­heids Dienst (GGD), Opvoe­den & Opgroeien (O&O) and the Munnic­i­pal­ity of the East-District, as well as pro­vid­ing space for the team Samen Doen and the Par­ent and Child team of the for­mer Old-East. The Pon­tanusstraat also pro­vides prac­tice spaces for many pri­vate com­pa­nies, which includes Phys­io­ther­apy Oost­er­park­bu­urt, Fit Food, Logo­pe­dieprak­tijk East and NSDSK (care for young chil­dren with hear­ing speech or lan­guage restric­tions), fur­ther improv­ing the ser­vices that the build­ing can offer.

The goal of the project was to restore and enhance the orig­i­nal char­ac­ter­is­tics of the build­ing. The orig­i­nal granito-floors were revived, and their colour pal­let was used to influ­ence the theme for the inte­rior of the build­ing. Por­tions of the inte­rior spaces were reserved for pri­vate com­pa­nies, which can enhance the ser­vices of the cen­ter, and cre­ate a mutu­ally ben­e­fi­cial oppor­tu­nity between the munic­i­pal­ity and com­mer­cial companies.

Mon­u­ment

The Build­ing is a mon­u­ment in Ams­ter­dam, serv­ing as the first free­stand­ing kinder­garten in Ams­ter­dam. It was orig­i­nally com­mis­sioned by the Depart­ment of Pub­lic Works in 1911, on the cor­ner of Pon­tanusstraat and Dom­se­laer­straat in Ams­ter­dam Oost. The atyp­i­cal ori­en­ta­tion of the Pon­tanusstraat was influ­enced by the inter­sec­tion of rail­ways, con­structed in the late 19th cen­tury, which was con­verted in Muider­poort Sta­tion in the 1930’s. The build­ing has two floors and a flat roof, with the excep­tion of the entrance area, which is three sto­ries high and cov­ered with a tent roof. The orig­i­nal class­rooms had heights of 4.8 m, while the remain­ing spaces in the build­ing were 3.1 m. The alter­nat­ing heights resulted in a divi­sion of the building’s vol­ume, which is evi­dent in the facade.

Improv­ing the Effi­ciency of the Exist­ing Structure

There were a ver­ity of upgrades imple­mented in order to reduce the energy con­sump­tion and com­fort of the build­ing. Addi­tional wall, roof, and win­dow insu­la­tion was installed. High effi­ciency light­ing and a bal­ance ven­ti­la­tion sys­tem, with a heat recov­ery unit, were also installed in order to improve the over­all effi­ciency of the build­ing. The energy label of the build­ing has been improved from G to C, with the pos­si­bil­ity of future improve­ments by adapt­ing the mosque in the build­ing, which is oper­at­ing currently.

OKC as Adapt­able Work­ing Environment

Many employ­ees work part-time and / or at other loca­tions, there­for the major­ity of the work­spaces are designed to be flex­i­ble. In addi­tion to two larger flex­i­ble office spaces on the first floor, there will also be space to accom­mo­date infor­mal col­lab­o­ra­tive work and meet­ings. Sev­eral spaces serve mul­ti­ple pur­poses, such as the school and staff rooms. The kitchen is also a shared space, intended to encour­age inter­ac­tion between the many inhab­i­tants of the building.

Phi­los­o­phy

Our aim was to pro­vide spaces that are bright and open. We cre­ated visual con­nec­tions in the build­ing in order to bridge the dis­con­nect between spaces and develop pub­lic areas for inter­ac­tion within the build­ing. The project pre­sented many chal­lenges, pri­mar­ily the restricted bud­get and the need to pre­serve the orig­i­nal ele­ments of the build­ing, due to its sta­tus as a mon­u­men­tal build­ing. We main­tained the exist­ing ele­ments of the build­ing, while simul­ta­ne­ously restor­ing char­ac­ter­is­tics of the build­ing that had been altered over time.

 

By :
Comments : Off