Lord Hotel Sao Paulo

Client:

Cohab

Floor space

9000 m2

The old Lord Hotel in Sao Paulo, Brazil is being trans­formed into an apart­ment and work­ing com­plex. We wanted to cre­ate a sus­tain­able build­ing with a bal­anced com­mu­nity liv­ing in it. The con­sump­tion of the build­ing is very impor­tant, because of the con­di­tions in Sao Paulo. There’s a short­age of water in Sao Paulo, for instance. So to use as less water as pos­si­ble, we used a Grey Water cir­cuit for the toi­let in our design. Which basi­cally means that all waste­water of a house­hold is used to flush the toi­let. By doing so the water demand of the build­ing is dras­ti­cally reduced.

Another impor­tant fac­tor in our design is the high tem­per­a­tures in Sao Paulo. To reduce heat, shut­ters are used to man­age the amount of sun­light falling into the build­ing. For the ven­ti­la­tion, an inno­v­a­tive indi­vid­ual heat exchanger is used. All of these sys­tems are easy to main­tain, have low costs, are energy effi­cient and eco­log­i­cally responsible.

We believe in a plat­form which extends beyond sus­tain­able build­ing tech­nolo­gies. To encour­age a pos­i­tive eco­nomic par­tic­i­pa­tion from res­i­dents, small work spaces with inter­net and equip­ment access, will be pro­vided free of charge. By involv­ing res­i­dents, social aware­ness is cre­ated which evokes respon­si­bil­ity by the residents.

 

 

By :
Comments : Off