Koopman International

Client:

Koop­man International

Con­trac­tor:

HSB Bouw BV

Com­mence­ment | Completion

2013 — 2016

Floor Space

1250 m2 of office space, 3200 m2 of show­room space and two 150 m2 apartments

In Col­lab­o­ra­tion With

GTP Vast­goed

A gov­ern­ment ambi­tion to incor­po­rate more hous­ing into a his­tor­i­cally indus­trial area in the north of Ams­ter­dam trig­gered an increased inter­est in the area with pri­vate investors. It was this incen­tive that influ­enced Koop­man Inter­na­tional to expand their exist­ing office and show room with the pur­chase of Plot 41; an empty lot on the north shore of the Ams­ter­dam har­bour. The expan­sion of the Koop­man pres­ence in the neigh­bour­hood will pro­vide a con­sid­er­able increase in office and show­room space for the com­pany, as well as the addi­tion of two pri­vate res­i­dences. In total the build­ing will add 1250 m2 of office space and 3200 m2 of addi­tional show­room space for the com­pany. Lot 41 is located to the south of the exist­ing mer­chant build­ings, and has views of the water and Ams­ter­dam to the south. The build­ing will serve as a new land­mark for the area, and was com­pleted in 2016.

Tech­nol­ogy

Sev­eral essen­tial ele­ments have been incor­po­rated into the design in order to achieve the desired atmos­phere suit­able for a com­fort­able work­ing envi­ron­ment. In order to take advan­tage of the close prox­im­ity to the har­bour, and opti­mize avail­able views, the nature of the design became very open and acces­si­ble. As a result of the spaces being open, improv­ing acoustic qual­i­ties became a top con­sid­er­a­tion in the design. In order to decrease noise pol­lu­tion, noise absorb­ing pan­els were incor­po­rated. Solar gain and expo­sure was another con­cern for the qual­ity of the envi­ron­ment. To con­trol the quan­tity and qual­ity of light pen­e­tra­tion, hor­i­zon­tal lou­vers are installed on the facade, in addi­tion to per­fo­rated win­dow treat­ments that incor­po­rate the company’s brand into their design.

Place Mak­ing

With the expan­sion of the Koop­man facil­ity it was impor­tant in increase their pres­ence in the neigh­bour­hood and pro­mote their brand. To achieve this we took advan­tage of the site’s expo­sure to the north and south, which pro­vide ideal oppor­tu­ni­ties to mar­ket the company’s brand. The north facade of the build­ing acts as a land­mark that is clearly vis­i­ble from the water and from the adja­cent street Rid­der­spoor­weg, which acts as an access point to the neigh­bour­hood and fun­nels traf­fic into the area. The South facade will be clearly vis­i­ble from the Ams­ter­dam har­bour, and will be clearly dis­tin­guished from its indus­trial sur­round­ings.

 

By :
Comments : Off