• Kop van Diemenstraat
  • Kop van Diemenstraat
  • Kop van Diemenstraat
  • Kop van Diemenstraat
  • Kop van Diemenstraat

IJside

Client:

Hous­ing Corp. Eigen Haard, Ams­ter­dam
Rabo Vast­goed BV, Haarlem

Con­trac­tor:

Gies­bers Almere BV, Almere

Com­mence­ment | Completion

1999 — 2008

Floor Space

47 houses, 20 com­mer­cial spaces and park­ing garage 13.680 m2

Pub­li­ca­tions

Arch­Daily
Mimoa
Cementen­be­ton Research
Gemeente Ams­ter­dam
Meta­glas
KBook­mark Japan

The IJside build­ing is sit­u­ated along the South quay of the river IJ and forms an urban space together with the Bar­entsz­plein, the Silo­dam and the Ste­nen Hoofd. IJside plays a strate­gic role in this urban con­text. The build­ing con­tains work­spaces, seven dif­fer­ent types of apart­ments, a pri­vate and a pub­lic park­ing garage. To stand time the dimen­sions of the spaces are larger than the build­ing code requests. In doing so func­tional changes in the future are pos­si­ble. The major­ity of work­spaces have their entrances fac­ing the street, so they’re eas­ily acces­si­ble for vis­i­tors. The entrance for the res­i­dents is sit­u­ated below streetlevel at the quay square under the over­hang sep­a­rated from the main road.

Basi­cally, the build­ing con­sists out of two loops. One rises from the ground, while the other floats above it. Because of the float­ing part of the build­ing, the view to the water is main­tained for res­i­dents of the neigh­bour­hood. The two loops meet in the mid­dle of the build­ing, where the stair­case and the ele­va­tors are placed.

In the process of build­ing IJside, lim­ited scaf­fold­ing was used, mostly a crane. This was nec­es­sary because it would’ve been dif­fi­cult to put scaf­folds on the water or the heav­ily used road. The crane was placed where the stair­well would come. From there, it could place the inte­gral pre­fab­ri­cated facade pan­els to fin­ish of the building.

Before the com­plex could be built, a lot of extra­or­di­nary research was required because of the spe­cific site.
The first ele­ment that required a lot of research was the park­ing garage. Since IJside was built on a pri­mary dyke, the under­wa­ter level park­ing garage had to be enforced by a heavy dam. If the dyke ever breaks, one third of Ams­ter­dam will be floated.
For the façade, a lot of research was done too. On the street­side of the build­ing inten­sive traf­fic is pass­ing, which causes pol­lu­tion. The façade should be able to with­stand this. It has a lively rusty color and a faceting pat­tern. Each façade panel con­sists out of a pol­ished sur­face and a mat­ted sur­face. The pol­ished upper sur­face slopes down till it touches the mat­ted sur­face. This play with the sur­faces make that dirt is either rejected or spread out and absorbed by the façade. The façade will get a nat­ural platina of time, because dirt is not con­cen­trated in a cer­tain spot.

 

By :
Comments : Off