• Xiamen Holland House
  • Holland House
  • Holland House
  • Holland House

Holland House

Client:

AULa-Design
Tec­non Lighting

Con­trac­tor:

-

Com­mence­ment | Completion

2013 | 2014

Floor Space

1.600 m2

The floor of the Hol­land House is divided into vary­ing sec­tion that cater to dif­fer­ent offices. These spaces allow for inter­action between offices to encour­age inter­com­pany col­lab­o­ra­tion. This model allows for open work-­spaces, in com­bi­na­tion with more secluded spaces for meet­ings or appointments.

AULa imag­ines a series of vary­ing vol­umes sep­a­rat­ing the space. These vol­umes func­tion as curved, flow­ing bod­ies that cre­ate spaces with dif­fer­ent qual­i­ties. The func­tional require­ments of oper­at­ing an office are inte­grated into these vol­umes. They offer, kitchen appli­ances, cab­i­nets, expo­si­tion space and lighting.

AULa sees the vol­umes as a means of divid­ing the space, by act­ing as a body placed in the open space of the office. These bod­ies are inspired by the ele­gant form of a seag­ull.
The torso of the bird can be seen as the cab­i­net, in which the dif­fer­ent func­tions find their place. The wings spread out, cov­er­ing the work­spaces and sep­a­rat­ing the dif­fer­ent func­tions in the room. While the legs work to lift­ the vol­ume off the ground, cre­at­ing a plinth. The wings grad­u­ally change from a solid to a per­fo­rated mate­r­ial, while becom­ing thin­ner. In this way, the wings gen­tly make the tran­si­tion towards the ceil­ing.
The room dividers, seen in sec­tion, illus­trate how the dif­fer­ent func­tions can be inte­grated in the shape of the body. Cab­i­nets used for exhibit­ing objects can be cut out of the shape, cre­at­ing a niche. These niches can be illu­mi­nated with dif­fer­ent colours, cor­re­spond­ing with its con­tent.
Screens could be exposed on demand. Nor­mally cov­ered by the cab­i­net, it does not dis­turb the sim­plic­ity of the body. Only when needed, dur­ing a pre­sen­ta­tion of exam­ple, you can open the cab­i­net and use the screens.

 

By :
Comments : Off